11. lipnja 2012.

Jedna kumovska torta

U subotu je moj muž bio krizmeni kum što znači da sam ja bila kuma.Kod nas u Slavoniji običaj je da kum ili kuma krizmeniku donesu tortu,pa kad je red...
Kako sam u jednom postu napisala pravljenje kolača i torti je moja prva ljubav i napravila sam ih već bezbroj za svakojake prigode.
Ja sam jako izbirljiva što se tiče kolača;npr suhi kolači tipa išleri i šape predamnom mogu stajati 100 godina i ja ih ne bih jela.Meni kolač mora biti kremast,a top 2 kolača ili torte su mi Nutella i Hladni vjetar od jagoda.
Za ovu svečanu prigodu pravila sam Gala tortu:puno kreme;sočan biskvit...U originalu je ova torta sa lješnjacima,ali paošto sam ovaj puta imala bademe stavila sam njih s tim da sam ih prvo ogulila i malo prepržila pa tek onda samljela.Evo i recepta:

GALA TORTA
Biskvit:
6 bjelanjaka
20 dkg šećera
15 dkg prženih mljevenih lješnjaka
2 jušne žlice prezli(krušnih mrvica)
2 jušne žlice brašna
Prvo dobro izradite bjelanjke sa šećerom.Pomješajte lješnjake,prezle i brašno i to dodajte u bjelanjke te lagano izmješajte kuhačom.U lim za toru na dno stavite papir za pečenje a stranice lima namažite margarinom.smjesu za biskvit istresite u lim,lijepo poravnajte i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C.Jako je važno da biskvit ne prepečete,zato čim dobije zlatnu boju odozgo probajte čačkalicom.
Uvijek me pitaju koliko dugo pečem biskvite a ja to nikada ne znam jer ne gledam na sat a i nije svačija pećnica ista.Kod mene vrijedi pravilo:čim kuhinja počne mirisati po pečenom kolaču znači da je vrijeme malo pogledati u pećnicu.Mislim da bi u ovom slučaju bilo dovoljno nekih 20-tak minuta(možda i malo manje).
Na isti način ispecite još jednu koru.Znači treba vam 12 bjelanjaka.Kore ohladite i svaku prerežite po pola i dobili ste 4 kore koje su vam potrebne za tortu.
Krema:
12 žutanjaka
3 pudinga od vanilije
1 jušna žlica brašna
10 dkg šećera
1 l mlijeka
25 dkg margarina ili maslaca
Izradite žutanjke sa šećerom,dodajte puding i brašno.Sve zajeno izradite i skuhajte u 1 l mlijeka.U ohlađenu kremu dodajte pjenasto izrađen margarin.Kremu podijelite u 3 dijela
U 1. dio dodajte 20 dkg rastopljene bijele čokolade.
U 2.dio dodajte 15 dkg sitno sjeckane čokolade i 5 dkg sitno sjeckanih prženih lješnjaka.(ja ovaj dio radim u multipraktiku samo da bude brže).
3.dio ostavite kakav jest.
Spremni ste za filovanje torte a ide ovako:
biskvit;krema sa bijelom čokoladom;biskvit;krema sa čokoladom i lješnjacima;biskvit;žuta krema;biskvit.
Torta je spremna za ukrašavanje.Možete je ukrasiti čokoladom,slatkim vrhnjem,šlagom..Ja sam svoju premazala butter kremom i prekrila je tičino masom koju sam sama radila.Sve ružice su od tičino mase i njih sam također sama radila.Ukoliko vas zanima kako se to radi ostavite komentar pa ću jedan post posvetiti toj čarobnoj masi.
Voila!!Evo kako je moja torta izgledala,




Sviđa vam se?
Morate mi vjerovati na riječ:bila je jako ukusna,svi su tražili recept i nestala je u vidu magle!

Broj komentara: 11:

  1. Odlično izgleda.A sad je na redu druga ali rođendanska torta.Pa molim posvetiti se tome. I malo o toj čarobnoj masi koja nije baš jednostavna kako kažu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Rođendanska je već smišljena.Tičino je napravljen,Bumba klaun je već snimljen i razrađen. U petak palim rernu i bacam se na posao.
      Idući post biti će o magičnoj smjesi koja mora uspjeti od prve.

      Izbriši
  2. Verujem ti da je nestala, a kako i nebi? Ja volim suve kolače, a kad kažem kremaste stvari, mislim na gomilu šlaga i sve ono što nema koru i ne peče se, tako da ovu tvoju tortu ne bih stavila u kategoriju kremastih. Nema veze, ovako ili onako, sviđa mi se. Volim ove kore od belanaca pune oraha, lešnika, a ni suvo voće nema mane.

    OdgovoriIzbriši
  3. Imamo isto pravilo - ne obraćam pažnju na pećnicu dok iz nje ne počne mirisati ono što se unutra peče. To je znak da će skoro biti gotovo.

    OdgovoriIzbriši
  4. Izglada primamljivo sa ovim kremama u sredini!

    OdgovoriIzbriši
  5. e, i izgleda upravo tako - da je nestala u trenu! Stvarno si se potrudila, bravo!

    OdgovoriIzbriši
  6. Krasna ti je ova kumovska torta! Ja imam za nedjelju napraviti 2 krsne torte, od kojih jedna mora zablistati sa anđelićem u zlatnim detaljima, a druga torta mora biti samo ukusna, ha, ha... Drugu tortu bih radila samo od šlaga (po dogovoru, jer je ledeni vjetar u pitanju, pa da ne bi bilo nezgoda), ali ju svejedno ne bih ostavila čistu. Jako mi se sviđaju ove ružice, ali ih nisam nikad radila i malo me strah i počinjati bez alata (spužvice, centralnog tuljca, i sl.)... Znam da fondant ne ide na šlag, ali smislila bih ja njima neko postolje. Moje pitanje je: jesi li ih radila ručno i kako? Jer vidjela sam puno tih ružica po tortama i nisu me se dojmile ko tvoje, ove izgledaju baš prirodno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naravno da ih radim ručno.One kupovne su preskupe i nekako identične.Ako želiš mogu napraviti tutorijal pa ga objaviti sutra.Nisam mislila da bi to nekome bilo zanimljivo.Potrebna ti je samo modlica za izrezivanje promjera oko 3 cm(možeš koristiti i čep od recimo konjaka)čačkalice i kore od jaja i naravno fondan u željenoj boji.Nikakve spužvice ni tuljci ti nisu potrebni.

      Izbriši
    2. Ma, gledala sam tutoriale na webu gdje svi koristi te profi alate za ružice pa me to malo kočilo. Daj, molim te, barem kratko opiši što radiš sa korama od jaja, sad ću ih imati hrpu nakon pečenja torti. Stavljaš ih između latica?

      Izbriši
    3. Postavila sam post sa tutorijalom ra ružice.Ako ti nešto nije jasno slobodno pitaj.

      Izbriši