4. listopada 2012.

Tutorijal-Jednostavne ružice od tičina(fondanta)

Boysmama sa bloga Slatka zavrzlama postavila mi je pitanje kako pravim ružice od tičina.Preporučam da posjetite njen blog da vidite kakve divote od torti žena radi.
S obzirom da je odgovor opširan odlučila sam da postavim post kako napraviti jednostavne ružice od tičina.Moram napomenuti da vam za ove ružice ne treba nikakva fensy-šmensi slastičarska oprema.Sve što vam je potrbno je fondan ili tičino u željenoj boji,okrugli rezač(modla) promjera oko 3 cm,čisti kist,voda,čačkalica i karton od jaja.
Pa,krenimo a kada završimo imati ćemo ovo:

1.Tičino razvaljajte jako tanko(1-2 mm).Moj savjet vam je da valjate manje komade jer ćete lakše razvaljati na željenu debljinu.

2.Modlicom promjera oko 3 cm izrežite krugove Ukoliko nemate modlicu možete se poslužiti čepom od nekog alkoholnog pića(recimo konjaka) ili čašicom.
               

3.Uzmite jedan kružić i kistom umočenim u vodu pređite po sredini kruga.


4.Kružić zarolajte.Trebao bi izgledati ovako:
            

5.Uzmite slijedeći kružić.Kistom i vodom premažite donju četvtinu kruga.

   
6.Taj kružić zalijepite na rolicu koju ste prethodno napravili i to otprilike ovako:


7.Na isti način zalijepite i ostale latice i to svaku slijedeću tako da se preklapa sa prethodnom.





8.Kada ste dodali dovoljno latica i dobili željenu veličinu ružice,donji dio jednostavno otkinite i zagladite.


9.U donji dio ružice zabodite polovicu čačkalice i odložite je u karton za jaja.



Evo,prva ružica je gotova!
Nastavite izradu dok ne dobijete potreban broj ružica.
Ostavite ih na zraku i povremeno okrenite kako biste izbjegli da ružice postanu pljosnate na onoj strani na kojoj su naslonjene na karton od jaja.Na ovaj način možete napraviti pupoljke. manje i veće ružice.Sve ovisi o tome koliko ćete latica dodati.
Ukoliko imate slasričarski alat rubove možete malo stanjiti sa velikom kuglicom.
Još jedan mali savjet:ako trebate veće ružice, dio tičina izrežite malo većom modlicom kako bi vam se sa povećanjem ružice latice i dalje preklapale.
Nadam se da je tutorijal divoljno jasan a ako nije slobodno pitajte

Broj komentara: 10:

  1. Koje li divne ružice!!!!Nikada ih nisam radila, ali su mi predivna dekoracija.Morat ću se malo informirati što je to tičino ( nisam neki znalac,nikad čula) i svakako spremiti ovaj tvoj tutić jer će mi zatrebati.Hvala što dijeliš s nama:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma,s kim bi drugim djelila ako ne sa dragim blogericama.Drago mi je kada mogu na nekoga prenijeti svoje znanje i male trikove.
      Da sada ne objašnjavam šta je tičino odn.fondan na blogu Slatka zavrzlama(imaš link na početku ovog posta) Boysmama je objasnika kako se radi u detalje.Ja ga isto tako radim i svaki puta uspije.Posjeti njen blog a post je spremljen u Tutorijal,pa možeš i njega spremiti i kad se odvažiš imaš svu teoriju a praksa nije teška,vidjeti ćeš.

      Izbriši
    2. Hvala puuuuno:)))Našla..Sve detaljno objašnjeno.Super
      boysmama!!!!

      Izbriši
  2. Hvala ti, Silvija! Odličan i dosta jednostavan tutorial, ohrabrila si me da i ja probam. To zaglađivanje ruba latice sam gledala po nekim tutorialima na webu i oni svi koriste te nekakve guste spužvice kao podlogu za obradu ruba, ali mislim da se to može napraviti i na običnoj trulex spužvi. A kad si u postu sa kumovskom tortom spomenula kore od jaja, ja sam mislila da razbijene kore od jaja stavljaš među svaku laticu da drže razmak, ha, ha... a radilo se o kartonu za jaja. Sad sam i ja nešto naučila, tnx

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Možda bi se moglo istanjiti rub i na mosgumiju.Ona tanka spužvica u bojama za kraftere.Naručila sam pribor za izradu figurica od fondana(mislim da sam vidjela da ga ti imaš)pa ću probati i onda ti javim.Što se tiče kore za jaja-možda sam se ja malo nespretno izrazila ali kod nas se tako kaže.Kore za jaja a ne kore od jaja.Svakako ti preporučam da probaš praviti ove ružice.S obzirom kakve ti torte praviš to će ti biti mačiji kašalj.
      Malo duže traje dok se ne razvalja tičino i izreže milijun kružića,ali zato kad je sve spremno ružica je gotova za minutu.Ja za iduću subotu imam naručenu mladenačku tortu i uz nju još dvije torte pa se od ponedjeljka bacam na izradu ružica.Sve ću poslikati pa kad se odmorim od danonoćnog pečenja torti objavljujem sličice.

      Izbriši
    2. E, super, mislim da imam tu jednu spužvu u ljubičastoj boji! Ajde, i ja imam neke torte na čekanju pa ćemo skupa objavljivati po redu kad stignemo i komentirati, naravno ;)Dok je torti, bit će veselja!

      Izbriši
  3. Ružica izgleda savršeno! Hvala za detaljni prikaz izrade!

    OdgovoriIzbriši
  4. Kolegica i ja smo upravo trazile postupak kako se prave ruze za ukras na tortama.
    Nevjerujem da ce biti ovako fine kao tvoje ali ce mo se truditi.
    Hvala na finom opisu .

    OdgovoriIzbriši